❦Sezon na owoce- Czereśnie❦

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Zaczął się nareszcie sezon najlepszych owoców! Truskaweczki, czereśnie… mniam, sama słodycz. Wszyscy mówią, że warto po nie sięgać, a czy wiecie jakie mają właściwości? Dzisiaj przygotowałam dla Was coś, co lubię najbardziej- wpis o właściwościach i działaniu zdrowotnym. A pod lupę bierzemy czereśnie. Zacznę od nich, ponieważ ostatnio są główną przekąską w mojej diecie:)

❦ƇȤЄƦЄŚƝƖЄ❦

Znane, lubiane czereśnie, które jak się okazuje, są jednym z najbardziej wartościowych i bogatych w minerały owocem. Przybyły do nas z Turcji i to jest ich stolica. W 80 % składają się z wody pozostałe 20% to bogactwo witamin i minerałów. Jakich?

  • Witamina C
  • Tiamina 
  • Ryboflawina
  • Niacyna 
  • Witamina B6 
  • Kwas foliowy 
  • Witamina A 
  • Witamina E 
  • Witamina K 
  • Wapń 
  • Żelazo 
  • Magnez 
  • Fosfor 
  • Potas 
  • Cynk 
  • Jod

Czereśnie są jedynym owocem, który w 100g zawiera aż 222mg potasu i aż 330 mg jodu- więcej niż wiele ryb morskich. Sprawdzą się idealnie jako przekąska, te słodkie zadziałają kojąco na układ pokarmowy, a kwaskowe pobudzą go do pracy. Dzięki dużej zawartości wody czereśnie działają również moczopędnie.

W sezonie „czereśniowym” , osoby z problemami sercowymi i układu krążenia powinny codziennie sięgać po kilka tych owoców. Potas wspomoże serce, a naczynia krwionośne wzmocnią się i uelastycznią. Dodatkowo czereśnie pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi!

❦Jakie jeszcze właściwości mają czereśnie?❦

  • Wspomagają pracę tarczycy i pobudzają produkcje hormonu tarczycy.
  • Przyspieszają przemianę materii i wspomagają odchudzanie
  • Zawierają przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia oraz chronią przed nowotworami.
  • Odkwaszają organizm
  • Wzmacniają naczynia krwionośne gałki ocznej i pobudzają produkcję rodopsyny, odpowiedzialnej za jakość widzenia po zmroku.
  • Wspomagają leczenie artretyzmu.

Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów, czereśnie, w niewielkiej ilości, są polecane kobietom w ciąży. Dostarczają wszystkich potrzebnych składników odpowiedzialnych za prawidłowy rozwój fizyczny dziecka.

Czereśni nie wolno jeść na czczo, popijać wodą ani mlekiem, może się to skończyć biegunką. Surowe owoce są również ciężko strawne, dlatego nie powinno się ich spożywać przed posiłkiem, a osoby z chorobą wrzodową i nadwrażliwością żołądkową powinny ich unikać.

Jod i potas są minerałami, których często brakuje w naszym organizmie. Niedobory jodu mogą doprowadzić do złego funkcjonowania hormonów tarczycy oraz osłabienia przemiany materii. Braki potasu często możemy odczuć w nieprzyjemny sposób- drgania mięśni i skurczy łydek. Dlatego warto sięgać po produkty naturalne bogate w te pierwiastki. A jak wiadomo, minerały pochodzące z owoców i warzyw lepiej się przyswajają. Sięgając po czereśnie możemy uzupełnić braki.

❦Ciekawostki!❦

W 100 gramach czereśni mamy 63 kcal i 12,82 grama cukrów.

Aby pozbyć się robaków z czereśni wystarczy owoce zalać zimną wodą i pozostawić na kilka minut. Robaki wyjdą same z owoców.

Lubicie czereśnie? A może znacie jakieś fajne przepisy z ich wykorzystaniem?

Czekam na Wasze odpowiedzi!

Pozdrawiam

Paulina

 

P.S.Przy tworzeniu wpisu korzystałam z:

Jadwiga Górnicka „Apreka Natury”

Poradnik Zdrowie : www.poradnikzdrowie.pl

7 thoughts on “❦Sezon na owoce- Czereśnie❦

  1. W tym roku czereśnie dały mi popalić, bo spędziłam upojne godziny na drzewie, by je wyzbierać przed szpakami 😉

Możliwość komentowania jest wyłączona.