Moda na superfoods rozprzestrzenia się coraz bardziej. Dlatego postanowiłam przedstawić Wam kolejnego bogatego Pana. Oczywiście bogatego w działanie prozdrowotne 🙂
♦KAKAO♦
Drzewo kakaowca pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Uprawa została szybko rozpowszechniona i obecnie najwięcej drzew kakaowych znajdziemy w Afryce. Pierwszymi smakoszami byli Indianie Ameryki Środkowej, którzy zbierali ziarna kakaowca, prażyli je na Słońcu, a następnie rozcierali na drobny pył. W połączeniu z gorącą wodą tworzyło napój, który nazywali „xocoatl” –„gorzka woda”. Z czasem zaczęto dodawać do niego różne przyprawy, aby zniwelować jego gorzkość. Tak do dzisiejszych czasów kakao jest jednym z najzdrowszych produktów pochodzenia naturalnego.
Za co jest cenione?
Kakao zawiera bardzo dużo antyoksydantów, flawonoidów (głównie taniny), które niszczą wolne rodniki odpowiadające za choroby nowotworowe i starzenie się organizmu. Prócz tego znajdziemy w nim bogactwo magnezu, wapnia, żelaza, potasu, cynku, manganu, selenu, witaminę C i kwasy omega-3
Kakao zamiast kawy?
Kakao ma również działanie pobudzające i wspierające pracę mózgu. Za tę funkcję odpowiada zawartość teobrominy oraz kofeiny, które możemy znaleźć m.in. Yerba Mate. Jest dobrą i zdrową alternatywą dla osób nielubiących smaku kawy.
Kakao na diecie?
Kakao jest wysokokaloryczne w 100g produktu jest ok.550 kcal. Szklanka pełnotłustego kakao to 28% tłuszczu i 22% białka. Dlatego pomimo swoich walorów trzeba spożywać je z umiarem.
Jak często sięgać po kakao?
Chcąc czerpać z tego napoju same korzyści, należy sięgać po niego regularnie od 2 do 3 razy w tygodniu. Dzięki przestrzeganiu tej zasady można zapobiec zakrzepicy, chorobom serca, wzmocnić układ krwionośny, uregulować ciśnienie i pracę serca, a nawet zapobiec chorobom nowotworowym.
Na co zwracać uwagę?
Gdy wybierzemy się do sklepu po kakao, należy sprawdzić na opakowaniu, czy w środku faktycznie znajdziemy to, czego potrzebujemy. Najlepiej kupować czyste kakao, które nie ma w składzie żadnych ulepszaczy np. cukru. W sklepach ze zdrową żywnością i supermarketach możemy znaleźć kakao w ziarnach, kruszone i w proszku.
A czekolada?
Wszystkie zdrowotne wyżej wymienione właściwości znajdziemy w surowej czekoladzie. Pamiętajmy, aby wybierać tę o jak najwyższej zawartości kakao.
Po ćwiczeniach i na dobry humor
Po ciężkim treningu warto wypić szklankę kakao lub zjeść kostkę surowej czekolady. Przyspieszy to regenerację organizmu po wysiłku i pomoże odzyskać energię. Podczas nauki również warto sięgnąć po kakao, poprawi koncentrację i wspomoże pamięć, a dodatkowo doda energii.
W kakao i czekoladzie znajdziemy dużo fenylotyloaminy, która odpowiada za produkcje endorfin, czyli substancji poprawiających samopoczucie. Dodatkowo zawiera substancje psychoaktywne anandamidy i kannabinoidy, które działają rozluźniająco, odprężająco i uspokajająco na organizm:)
Przedawkowanie
Jak już wspomniałam wcześniej, wszystko trzeba spożywać z umiarem. Nie tylko ze względu na kaloryczność kakao i czekolady, ale również na inne, negatywne reakcje organizmu. Przy przedawkowaniu tych produktów możemy doprowadzić do nadmiernego pobudzenia, zaparć, a przez zawartość substancji psychoaktywnych nawet do silnej euforii. Kakao i czekolada spożywane w dużych ilościach mogą powodować silne reakcje alergiczne, nawet gdy nie mamy na nie uczulenia.
♦♦♦
To by było tyle na temat kolejnego superproduktu. Mam nadzieję, że dowiedzieliście się czegoś nowego. Napiszcie mi czy lubicie kakao i chętnie po nie sięgacie, czy jednak wolicie zjeść czekoladę?
Czekam na Wasze wypowiedzi w komentarzach!
Pozdrawiam!
Korzystałam z:
„Zdrowie i Uroda z natury” Maria Szydłowska
„Poradnik zdrowie” z dnia 11.11.2015
Czyli objadanie się czekoladą nie jest takie złe? haha
Naprawdę wspaniały pomysł z tym kakao.
Bardzo mi się podoba, zawsze coś więcej można się dowiedzieć.
Tak, jak lubię! 🙂
Pozdrowionka serdeczne! 🙂
Wszystko z umiarem, a będzie dobrze 😀
Świetny post. Dla mnie ten temat jest bardzo aktualny a to dlatego, że często siegam po kakao. Bardzo je lubię. Szczególnie siegam po nie wieczorem. 🙂
Kakao uwielbiam w każdej postaci. Ostatnio nawet w połączeniu z mięsem
Aż nabrałam ochoty 😉
Temat idealny dla mnie 🙂 przeczytałam z wielką ciekawością 🙂