Chrzan na zimę, wzmacniamy odporność!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Sezon przeziębień i katarów w pełni. Trzeba się jakoś przed tym chronić. Nic tak dobrze nie robi jak naturalne antybiotyki. Czosnek, cebulę, cytrynę, miód, a do tego trzeba jeszcze dołożyć chrzan. I to właśnie o nim dzisiaj opowiem.

*****

~Chrzan~

Taka niepozorna roślina, która ma jadalny za równo korzeń, jak i liście. Do kiszenia ogórków, do buraczków, do kanapek, stosujemy go bardzo często. Jednak nie każdy lubi jego ostry smak i likwiduje ze swojej diety. Nie jest to dobry pomysł, bo ostry smak można zniwelować (np. śmietaną), a właściwości pozostaną.

~Właściwości chrzanu~

Jest rośliną silnie bakteriobójczą. Zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność organizmu, chroniąc przed chorobami górnych dróg oddechowych. Dodatkową zaletą chrzanu jest to, że wspomaga trawienie, wpływa na obniżenie złego cholesterolu, wspomaga odkrztuszanie, chroni przed zapaleniem korzonków nerwowych. Pomaga również przy produkcji krwi, dlatego polecany jest dla osób z niedokrwistością. Wspomaga apetyt oraz pomaga regenerować i reguluje pracę wątroby. Regularne spożywanie chrzanu zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju chorób nowotworowych w organizmie.

~Co znajdziemy w chrzanie?~

  1. Witaminy A, E, K, C
  2. Witaminy B1, B2, B6
  3. Witamina PP
  4. Wapń
  5. Sód
  6. Magnez
  7. Potas
  8. Żelazo
  9. Fosfor
  10. Cynk
  11. Błonnik
  12. Kwarcetyna   

~Zastosowanie~

Chrzan, by zachować swoje wszystkie właściwości, powinien być podawany na zimno. Podczas podgrzewania chrzan traci wiele wartościowych składników, m.in. witaminę C.

Można go nie tylko dodawać do każdej potrawy, czy to w postaci tartego korzenia, czy posiekanych liści. Jego działanie jest tak szerokie, że przyda się również podczas kontuzji. Wystarczy liść chrzanu przyłożyć do opuchniętego miejsca i owinąć bandażem. Po 15 minutach zdjąć liść, ból będzie lżejszy, a opuchlizna mniejsza:)

 *****

Lubicie chrzan? Jest obecny w Waszej diecie? Może znacie jeszcze inne zastosowania chrzanu?

Czekam na Wasze wypowiedzi!

Pozdrawiam!  

15 thoughts on “Chrzan na zimę, wzmacniamy odporność!

  1. Chrzan jest wspaniały, uwielbiam go pod wieloma postaciami. Tarty z jajkiem, w sałatce warzywnej, dodaje do zupy jarzynowej, domowego majonezu chrzanowego. Świetnie przetyka zatkany nos. działa bakteriobójczo na wodę, więc stosujemy w akwarystyce jako naturalny odkażalnik – wystarczy umieścić w wodzie aby ja odkazić >>> http://www.akwapasja.blogspot.com

  2. Ja lubię bardzo chrzan, szczególnie taki tarty, ze słoika. Do tego jajka, ugotowane na twardo, niemal roztarte na pastę, zmieszane z majonezem i do tego właśnie chrzan. Tyle, żeby aż paliło… Pyyyycha ;).

    Albo buraczki z dodatkiem chrzanu. Też świetny dodatek do drugiego dania. Prawda?

  3. Chrzan podobno jest dobry na kaca. Mój ojciec alkoholik codziennie zjada świeżo starty chrzan z kromką chleba. Pije do upadłego rożne podejrzane alkohole i jest zdrowym, prężnym, silnym 60 latkiem, który lekarza na oczy nie widział. Sam mówi, że będzie żył 104 lata. Pozdrawiam – Mark, z innej witryny blogowej, mark.ownlog.com

  4. Racja, jedzmy chrzan i przede wszystkim patrzmy na wszystkie etykiety w sklepie, żeby nie być śmietnikiem na własne jedzenie:) Zapraszam na mojego nowego bloga o aktywności fizycznej i zdrowych produktach ze sklepowej półki sylteria.blogspot.com 🙂

  5. Odporność zwiększymy zdrowo się odżywiając. Jeść więcej owoców, warzyw, białka. A nie świństwa, przez które organizm jest słaby i podatny na infekcje. Polecam zdrowe, smaczne odżywianie , dające energie a co najważniejsze białko i witaminy, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu
    idealnafigura.com/gberes

  6. Ja chrzan lubię, ale od czasu do czasu. W sumie to dawno nie jadłam. Chyba muszę się skusić. Na przykład takie buraczki z chrzanem – ooo – pyszności! 🙂 O zdrowie trzeba dbać. Pozdrowionka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *