Jabłka, czy zjesz je wszystkie?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Od września powoli zaczynał się sezon na jabłka. Prawdziwa burza rozpoczęła się w październiku, gdy większość odmian była gotowa do zebrania i zjedzenia. Ale wiecie dlaczego jabłka są tak cenione w medycynie i dietetyce? Znacie ich najpopularniejsze odmiany? I czy wiecie czym się one od siebie różnią? Jeżeli nie, to zapraszam do czytania dalej 🙂

Wystarczy jedno jabłko dziennie, aby wzmocnić swoją odporność.

Najlepszym sposobem uniknięcie wizyt u lekarza w okresie przeziębień jest włączenie do swojej diety jabłek. W jednym jabłku ze skórką znajdziemy:

 

apple-1727312_640Dodatkowymi zaletami jabłek są:

  • Duża zawartość enzymów, które przyspieszają trawienie oraz przyspieszają wydalanie niestrawionego białka.
  • Bogactwo błonnika , które pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości.
  • Obecność pektyny oczyszcza organizm z substancji trujących i przyspiesza ich wydalanie z organizmu.
  • Zawarta w nim fruktoza reguluje poziom cukru w organizmie i dodaje energii.

***

Przedstawię Wam 6 najzdrowszych i ,wydaje mi się, że najbardziej popularnych odmian jabłek. Przy każdej znajdziecie informacje co charakteryzuje daną odmianę i kiedy jest sezon na nią. No to zaczynamy:

1. Jonagold- od października do maja 

Jedno z największych jabłek. Prócz dużych rozmiarów charakteryzuje je kolor, który od strony zacienionej jest żółty, a od słonecznej czerwony. Jest nazwane jabłkiem wprowadzającym harmonię, ponieważ nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne. Dodatkowo ma miękki miąższ. Nie nadaje się do sałatek ani musów, ponieważ jego smak łatwo zdominować i zatrzeć.

2. Golden delicious- od października do lipca

Jak sama nazwa wskazuje, ta odmiana ma złotawo-żółtawą skórę. Smak przypomina troszkę gruszkę, jest słodki. Jabłko jest chrupiące, a im bardziej dojrzałe, tym bardziej miękkie. Idealnie nadaje się na deser i do musów owocowych 🙂

3. Berlepsch- od listopada do kwietnia

Pełna nazwa tej odmiany to “złota reneta barona Berlepscha”. Ta odmiana idealnie nadająca się do pieczenia, jest bardzo aromatyczna i ma kwaskowy smak. Jest niewielkie i ma zielono-złotą, czasem nawet całkowicie czerwoną skórkę. To właśnie Berlepsch jest odmianą, która ma najwięcej witaminy C w 100g, bo jest jej aż 35mg.

4. Boskop- od listopada do kwietnia

Twarde, mało soczyste jabłko z grubą skórą. Jest duże o chropowatej, matowej skórce koloru pomarańczowo-czerwonego. Ma bardzo dużo błonnika, dzięki czemu szybko daje uczucie pełnego żołądka, idealnie nadaje się dla osób na diecie 🙂 Sprawdzi się również do szarlotki 🙂

5. Koksa pomarańczowa- od października do marca

Cukiereczek wśród jabłek. Nie dość, że jest małe, to zawiera bardzo dużo fruktozy, dzięki czemu spokojnie zaspokoi łaknienie na słodycze. Skórkę ma koloru pomarańczowego aż po brązowo-czerwony. Im bardziej jabłko jest dojrzałe, tym lepiej jest wyczuwalny jego cynamonowy aromat 🙂

6. Topaz- od października do marca

Twardy, lekko kwaskowy, ale bardzo soczysty miąższ sprawia, że to jabłko jest idealną przekąską. Zazwyczaj jabłka tej odmiany są niewielkie, mają żółtawą skórkę w ciemnoczerwone paski. Ta odmiana jest bardzo odporna na choroby, dlatego nie wymaga oprysków, dzięki czemu jest bardziej ekologiczna od pozostałych odmian.

***

Włączacie jabłka do swojej diety? Jakie odmiany są Waszymi ulubieńcami?

Dziękuję, że dotrwałaś/eś do końca:)

Pozdrawiam

Paulina 

 

Korzystałam z: “Dieta na jeden dzień tygodnia” Susanne Ploog i Food List USDA

 

8 thoughts on “Jabłka, czy zjesz je wszystkie?

  1. Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem, po tak tuczących potrawach. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

  2. Ja lubię te słodkie w których nie ma cierpkości, nie wiem jaka to odmiana. Ale ogólnie jemy a raczej staramy się jeść sporo jabłek, fajnie by było mieć takie swój sad ah

  3. Dziękuję Kochana za komentarz i miłe powitanie 😉
    Bardzo się cieszę że Twoj blog stale się rozwija! będe zaglądać tu na nowo częsciej 🙂
    Moje najulubieńsze jabłka to Ligol <3 Ale wszystkie inne też obecne są stale w mojej diecie, przede wszystkim na śniadanie z owsianką i z cynamonem 🙂

    Buziaki!

  4. Jabłka w mojej diecie to taki punkt obowiązkowy. Teraz w ciąży niestety mi nie służą, ale przed ciążą w mojej diecie pojawiały się kilka razy w tygodniu. Bardzo sobie cenię ich właściwości, a co do odmian to chyba nie mam swojego faworyta 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *