Czym jest Quinoa?
Quinoa, inaczej zwana komosą ryżową, jest rośliną od wieków uprawianą w Ameryce Południowej. Była nazywana “matką zbóż”, chociaż ze zbożem nie jest spokrewniona. Jadalne są w niej za równo nasiona, jak i liście. Nasiona przygotowuje się tak samo, jak kaszę.
Co znajdziemy w nasionach komosy ryżowej?
Głównym składnikiem jest białko złożone z 9 niezbędnych aminokwasów. Dodatkowo zawierają:
Minerały:
- Wapń
- Żelazo
- Magnez
- Fosfor
- Potas
- Cynk
- Sód
Witaminy:
- Witaminę B1, B6, A i E
- Ryboflawinę
- Nicynę
- Kwas foliowy
A także kwasy Omega-3.
Co powinniśmy wiedzieć o nasionach Quinoa?
Działają antybaktryjnie, przeciwgrzybiczo, antywirusowo. Nie zawierają glutenu, więc mogą je spożywać osoby z nietolerancją glutenu. Quinoa wykazuje również działanie antyalergiczne.
Jak jeść nasiona komosy ryżowej?
Można jej używać tak samo jak kasze, czy ryż w daniach codziennych. Jest lekko chrupiąca z posmakiem orzechowym, więc nada się również jako płatki śniadaniowe do mleka- najlepiej dodać do nich banana i łyżkę miodu (pyszności). Znalazłam również informację, że można je zmielić i użyć zamiast mąki do wypieków. Próbowaliście tego sposobu?
Słyszeliście o nasionach Quinoa? Może macie je w swojej kuchni? Jeżeli znacie jakieś ciekawe i wymyślne przepisy z tymi nasionami, to piszcie, chętnie sobie coś z nich stworzę 🙂
Pozdrawiam
Paulina
Szczegółowe informacje o zawartości minerałów i witamin zaczerpnęłam ze strony USDA National Nutrient Database for Standard Reference
polecam pyszny i zdrowy chleb orkiszowy, swojskie masełko i wiele przepisów na sery http://blog.winoiser.com
Jak dla mnie cena komosy jest z kosmosu(np. Symbio za 80 zł/kg), tym bardziej że nie oferuje wiele więcej niż kasza gryczana czy jaglana, które uwielbiam i za taką sumę mogę zakupić cały worek!
Uwielbiam komosę!
Zapraszam na blog dietetyczno-kulinarny
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/zamow-spersonalizowana-diete.html
pozdrawiam
Zdrowe domowe posiłki
http://www.przepis-kulinarny.pl
ja kiedyś patrzyłam w sklepie, ale wydawała mi się droga, więc odpuściłam
może to od sklepu zależy 😛
To jest fakt, że do najtańszych nie należą. Ja zakupiłam je w sklepie ze zdrową żywnością za 13zł za pół kilo. Ale widziałam w internecie, że za tą cenę można kupić już kilogram. Tyle się o nich naczytałam i stwierdziłam, że muszę spróbować 🙂
Pysznie zdrowo i domowo
http://www.przepismamy.pl
podrzucamy ciekawe przepisy z komosą ryżową
http://ronddel.blogspot.com/?q=komosa+ry%C5%BCowa
super wpis
zapraszam na jesienne przepisy
http://oobzarciuch.blogspot.com/
Oo, świetny pomysł, muszę skorzystać z Twojego pomysłu i od czasu do czasu zamienić codzienną owsiankę czy jaglankę na komosę ryżową 🙂
Polecam 🙂