Dzisiaj pierwszy wpis z nowej serii, jaką postanowiłam uruchomić, a mianowicie wpisy informacyjne- pytanie/odpowiedź. Szybko przekażę Wam informacje, a Wy je łatwo odczytacie i ,mam nadzieję, przyswoicie.
Jesień już w pełni, jutro święto, a dziś piszę o charakterystycznym dla tego okresu warzywie. Mowa o dyni, na którą powinniśmy zwrócić uwagę w codziennej diecie. Co takiego ma w sobie, że jest polecana przez dietetyków i lekarzy? Jeżeli chcecie się dowiedzieć, zapraszam do szybkiego przeglądu:)
Jakie minerały znajdziemy w dyni?
- wapń
- fosfor
- potas
- magnez
- żelazo
- sód
- cynk
Jakie zawiera witaminy?
Witaminę A, K, B6, C, E, PP oraz tiaminę, kwas foliowy i ryboflawinę.
Co o dyni powinien wiedzieć każdy?
Dynia zawiera bardzo dużo karotenów, które nadają jej barwę. Im intensywniejszy kolor miąższu, tym ich więcej. Najwięcej jest w niej beta-karotenu, znanego ze swoich właściwości zapobiegających nowotworom, miażdżycy, nadciśnieniu i chorobą serca. Dodatkowo w dyni jest dużo błonnika, dzięki czemu wspomaga odchudzanie.
Szybko, zwięźle i na temat.
Lubicie dynię? Znacie jakieś fajne przepisy, żeby wykorzystać to warzywo?
Pozdrawiam
Paulina
Szczegółowe informacje o zawartości minerałów i witamin zaczerpnęłam ze strony USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Osobiście bardzo lubię kompot z dyni z dodatkiem cynamonu 🙂 Nie wiem czy ktoś może kojarzy ten smak ? 😀
Niestety nie kojarzę tego smaku:) Nie miałam okazji pić kompotu z dyni 🙂
Dynia za mną wciąż chodzi:) Żeby coś dobrego z niej zrobić
dynia jest niesamowita i to swietnie, że jest coraz popularniejsza, dzisiaj wykorzystuje się ją w PL niemal do wszytskiego 🙂
Świetnie zebrane informacje w pigułce. Faktycznie forma łatwa i przyjemna do przyswojenia sobie wiedzy. Ja w dyni jestem zakochana i zawsze czekam na sezon. Moje ulubione danie z jej wykorzystaniem to oczywiście krem z dyni, który w sezonie mogłabym jeść codziennie 😉