Olejowy zawrót głowy !

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Na sklepowych półkach coraz więcej ich znajdziemy. Łatwy dostęp do olei, o których istnieniu wcześniej nawet nie wiedzieliśmy, sprawia, że mamy ochotę próbować nowości. Jakie oleje znajdziemy w sklepach?  I jakie mają właściwości? Do czego ich możemy użyć? Dzisiaj o tym piszę, więc zapraszam do czytania!

Oleje

Rzepakowy- żółty o delikatnym zapachu

Zawiera dożo kwasów jednonienasyconych, mało nasyconych. Jest bogaty w witaminę E i kwasy omega-3.

Stosuje się go do smażenia, smażenia na na głębokim tłuszczu, a także do sałatek

Słonecznikowy- jasnożółty o łagodnym zapachu

Zawiera ,najwięcej ze wszystkich olei, witaminy E. Jest bogaty w kwasy omega-6, zaś ubogi w kwasy omega-3.

Nadaje się do duszenia, jedzenia na zimno, gotowanie poniżej 100 stopni C.

Z pestek winogron- jasnozielony o delikatnym zapachu

Składa się w większości z  kwasów omega-6 i niewielkiej ilości kwasów omega-3.

jest idealny do sałatek i sosów. Nie nadaje się do smażenia.

Lniany- o lekko orzechowym smaku

Zawiera bardzo dużo kwasów omega-3, witaminy E oraz fitoestrogenów.

Stosuje się go do sałatek i sosów, ale nie nadaje się do smażenia.

Z pestek dyni- ciemnobrązowy o intensywnym zapach

Jest bogaty w kwasy omega-6 oraz w fitosterole.

Idealnie pasuje do sałatek, pieczenia i gotowania.

Kukurydziany- pomarańczowy o przyjemnym zapach

Zawiera dużą ilość kwasów omega-6, a do tego jest bogaty w witaminę E oraz prowitaminę A.

Nadaje się do majonezu, sałatek i gotowania.

Sojowy- jasnożółty o charakterystycznym zapachu

Jest bogaty w fitoestrogeny i lecytynę, zawiera również sporą ilość kwasów wielonienasyconych. Znajdziemy w nim również trochę kwasów jednonienasyconych, a także witaminy E

Stosuje się go do krótkiego smażenia, surówek, sałatek, gotowania i sosów.

Ryżowy- o słodkim zapachu

Zawiera dużo witaminy E. Jego smak nie przenika do potraw.

Stosuje się go do sosów, sałatek, pieczenia i smażenia.

Z awokado- ciemnozielony o delikatnym zapachu

Bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i -6, a także w witaminy z grupy B, witaminę K, D, E, C oraz prowitaminę A.

Nie wolno na nim smażyć, ale idealnie sprawdzi się do sałatek i sosów, pieczenia i gotowania.

Z orzechów włoskich- o intensywnym zapachu orzechów

Zawiera bardzo dużo kwasów nienasyconych omega-3 oraz omega-6. Znajdziemy w nim również sporą zawartość witaminy E.

Nadaje się tylko do jedzenia na zimno.

Arachidowy- żółty o charakterystycznym zapachu orzechów

Zawiera w bardzo dużo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Działa wzmacniająco na układ nerwowy oraz ma działanie przeciwnowotworowe.

Sprawdzi się za równo do jedzenia na zimno, jak i do smażenia.

Sezamowy- ciemnobrązowy intensywnym zapachu sezamu

Jest bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Nadaje się do smażenia i gotowania, a także jako dodatek do wielu potraw na zimno.

Kokosowy- biały o delikatnym zapachu

Chociaż jest często polecany przez trenerki fitness, nie jest to zbyt zdrowy olej. Składa się z  bardzo dużej ilości kwasów nasyconych (aż 80-90%). Sprzyja miażdżycy, wzrostowi poziomu cholesterolu oraz otyłości.

Można go stosować do smażenia i jedzenia na zimno w zastępstwie za masło. Jednak lepiej go unikać.

Palmowy- pomarańczowy o delikatnym zapachu

Jest bogaty w witaminę E, ale składa się w 50% z nasyconych kwasów tłuszczowych (w porównaniu– olej słonecznikowy ma tylko 10% kwasów nasyconych)

Nadaje się do smażenia, ale w małych ilościach.

***

Ciekawostka: Jeżeli olej zawiera więcej kwasów wielonienasyconych, niż jednonienasyconych, nie nadaje się on do smażenia.

***

Mam nadzieję, że takie zestawienie olejów Wam się przyda albo dowiedziałyście się czegoś nowego 🙂

Pozdrawiam!

Paulina

P.S. wpis został przygotowany z pomocą artykułu z miesięcznika “Poradnik Zdrowie” 

2 thoughts on “Olejowy zawrót głowy !

  1. Oleje to bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Ja najczęściej wykorzystuję olej lniany, olej kokosowy oraz olej z awokado. Mają świetne właściwości zarówno spożywcze jak i kosmetyczne. Olej lniany poprawia pracę układu pokarmowego, wzmacnia włosy i paznokcie. Olej koksowy niezastąpiony w pielęgnacji całego ciała, świetnie nawilża i odżywia. Olej z awokado natomiast to cały wachlarz witamin i minerałów oraz skwaelnu tak ciężko dostępnego w naturze. Dodatkowo ujędrnia i pomaga w likwidacji rozstępów. Ach o olejach mogłabym mówić bez końca 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *