Nie dajmy się jesiennym chorobom!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jesień, piękna pora roku. Drzewa staja się kolorowe, trawy żółkną, wszystko zmienia swoje barwy, ale szybko robi się ciemno i robi się coraz chłodniej. Jeżeli jednak Piękna Polska Jesień staje się zimna i deszczowa, a biomet jest niekorzystny, to nasz organizm zaczyna być podatny na choroby. Właśnie w tym okresie powinniśmy dołączyć do naszej diety produkty, które działają nie tylko wzmacniająco na organizm, ale również zwalczające wirusy i bakterie, m.in.:

1. Miód
2. Czosnek
3. Tymianek
4. Mleko fermentowane

MIÓD

honey-1006972_640

Stosowany przez naszych dziadków i pradziadków, obecny w naszym życiu od najmłodszych lat. Enzym, który zawiera- oksydaza glukozowa, wpływa na komórki chorobotwórcze blokując ich rozwój i szybko je niszcząc. Dodatkowo miód działa łagodząco i regenerująco na błony śluzowe. Najlepszy na przeziębienia jest miód spadziowy oraz lipowy.

CZOSNEK

garlic-635375_640 Właściwością czosnku poświęciłam cały wpis. Cały możecie przeczytać TUTAJ, a ja tak w skrócie napiszę. W czosnku znajduje się substancja, która niszczy bakterie i grzyby odpowiedzialne za choroby i stany zapalne. Allicyna, bo o niej mowa, jest nazwana w medycynie naturalnej antybiotykiem, który nie ma skutków ubocznych, ani nie niszczy flory bakteryjnej organizmu. Aby wydobyć jak najwięcej naturalnego antybiotyku z czosnku, należy rozgnieść go i odstawić na parę minut, a następnie zjeść na surowo. Chociaż zapach czosnku wydobywający się z ust nie jest atrakcyjny, ani przyjemny, to dwa ząbki czosnku jedzone dziennie, przez trzy dni zwalczą każde przeziębienie.

TYMIANEK

thyme-1018483_640 Tymol, cymol i karwakrol- trzy substancje działające podobnie do antybiotyku. Są to składniki tymianku, którego na pewno znajdziecie u siebie w kuchni. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, antywirusowo, dodatkowo wspomaga odkrztuszanie przy kaszlu i wzmacnia odporność. Więc nie żałujmy go jako przyprawy do dań, a przy zapaleniu górnych dróg oddechowych wypijmy napar z tego zioła.

MLEKO FERMENTOWANE

milk-chocolate-271176_640

Podczas fermentacji cukier zawarty w mleku przekształca się w kwas mlekowy, który ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Także białko zawarte w mleku- lizozym, wspomaga naszą odporność i pomaga walczyć z rozwijającą się chorobą. W okresie jesienno-zimowym w naszym codziennym jadłospisie powinien się znaleźć jogurt lub kefir, aby nasz organizm skutecznie obronił się przed wirusami.

****
A Wy wzmacniacie swój organizm? Macie swoje sposoby na zatrzymanie rozwoju choroby? Czekam na Wasze komentarze na ten temat!

podpis

Pozdrawiam!

P.S. Wpis tworzony przy pomocy artykułu z miesięcznika Zdrowie oraz książki o tradycyjnych metodach leczenia chorób.

7 thoughts on “Nie dajmy się jesiennym chorobom!

  1. Niestety ze względów zdrowotnych jeszcze przez jakiś czas nie mogę spożywać m.in miodu i czosnku, ale ratuję się tranem i witaminą C i póki co jest (odpukać) ok 🙂 Ale zazwyczaj, kiedy nie byłam ograniczona dietą serwowałam sobie i pozostałym domownikom herbatkę z lipy z dodatkiem miodu, imbiru i cytryny- rozgrzewa i pysznie smakuje, a dodatkowo wspomaga naszą odporność. Ogólnie zdecydowanie bardziej wolę takie dary natury niż suplementacje, ale na chwilę obecna niestety nie mam wyboru.

  2. Bardzo praktyczne porady. Sama staram się stosować do wszystkich w tym szczególnym okresie kiedy ryzyko przeziębienia i grypy jest tak duże. U mnie mleko i miód to zdecydowanie numer jeden w walce z przeziębieniami. I oczywiście tran i porządna dawka witaminy C. W tym roku póki co uniknęłam jakiejkolwiek choroby, mam nadzieję, że tak już będzie do końca zimy 🙂

  3. Duża dawka witaminy C! W trudnych chwilach wspomagam się cytryną, sokiem z malin, oczywiście czosnkiem i miodem. Czyli same sprawdzone i znane sposoby 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *