Kokos, orzech znany ludzkości od kilku milionów lat. Jego naturalnym środowiskiem rozwoju są gorące plaże tropikalnych wysp, na których tereny może dryfować przez ocean wiele dni. Nazwa wywodzi się od hiszpańskiego słowa “coco”, które oznaczało twarz małpy. Nazwa przyjęła się bardzo szybko, ponieważ zarówno ludziom, jak i naukowcom wgłębienia w skorupie kokosa przypominały małpią twarz.
Właściwości odżywcze, jakie może zaoferować kokos, są podwójne, ponieważ mamy bogaty w rzadkie kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały miąższ i bardziej ubogie w witaminy i składniki mineralne mleko kokosowe.
W swojej opowieść o właściwościach kokosa skupię się na jego miąższu. Znajdziemy w nim:
Woda | 46,99 g |
Energia | 354 kcal |
Cukier | 6,23 g |
Proteiny | 3,33 g |
Tłuszcz | 33,49 g |
SKŁADNIKI MINERALNE |
|
Wapno | 14 mg |
Żelazo | 2,43 mg |
Magnez | 32 mg |
Potas | 356 mg |
Sód | 20 mg |
Cynk | 1,10 mg |
Fosfor | 113 mg |
WITAMINY |
|
Witamina C | 3,3 mg |
Witamina B6 | 0,054 mg |
Witamina K | 0,2 µg |
Witamina E | 0,24 mg |
Kwas foliowy | 26 µg |
Niacyna | 0,540 mg |
Ryboflawina | 0,020 mg |
Tiamina | 0,066 mg |
KWASY TŁUSZCZOWE |
|
Nasycone | 29,698 g |
Mono-nienasycone | 1,425 g |
Poly-nienasycone | 0,366 g |
Pomyślałam, że szczegółowa analiza* może się Wam przydać. Ale wracając do tego rzadkiego kwasu tłuszczowego. Mowa o MCT – medium chain triglycerides, czyli średniołańcuchowe trójglicerydy. Ich główną zaletą jest to, że nie są odkładane w postaci tkanki tłuszczowej, ale od razu są przetwarzane na energię. Dzięki czemu przyspieszają przemianę materii i pomagają walczyć z otyłością brzuszną.
Miąższ kokosa zawiera dużo błonnika, co dodatkowo wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami.
Podsumujmy właściwości miąższu kokosa:
- Obniża cholesterol.
- Zapobiega chorobom serca i układu krążenia.
- Leczy choroby dziąseł i przyspiesza gojenie ran z jamie ustnej.
- Wzmacnia odporność.
- Poprawia pracę mózgu
- Przyspiesza przemianę materii
- Wspomaga odchudzanie
I jeszcze jedna ważna rzecz: jest wartościowym składnikiem kosmetyków.
Lubicie kokosy? Ja się przyznam, że już dawno nie miałam w ręku orzecha kokosa. Jedynie olej kokosowy się przez moje ręce przeplata, ale o oleju kokosowym będę pisać jutro 🙂
Wiedzieliście o takim bogactwie w kokosie? A może wiecie coś więcej na jego temat? No i oczywiście napiszcie mi czy lubicie kosmetyki z kokosem:)
Zachęcam Was do polubienia mojej strony na FB >Naturalne Urodomaniaczki<
Coś dla Was szykuję, więc warto być na bieżąco:)
Pozdrawiam!
P.S. Źródło analizy: USDA National Nutrient Database
ja ja coco jambo ja ja je!!
Kokos z hipermarketów, to nie ten sam kokos co z krajów gdzie rosną. Osobiście kupuje olej kokosowy bo podobno jest naturalnym antybiotykiem. Jednak o ile tłuszcz z upraw kokosów archipelagów filipińskich(alma) poprawia stan skóry o tyle z zwykłego kokosa nie daje odczuć żadnych właściwości.
zobacz mój prosty sposób na DOMOWE RAFFAELLO
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/11/domowe-raffaello.html
co to jest? na pięć liter, pierwsza litera “k”, ostatnia “s”, jest twarde i wycieka z tego białawy płyn? czy na pewno wszyscy pomyśleli, że to kokos?
polecam stosować olejek kokosowy, najlepiej ekologiczny. świetnie nawilża, łagodzi podrażnienia i pomaga na rozstępy. w weekend majowy można go kupić taniej nawet o 15% na bio-kraina.pl
nawet nie wiedzieliśmy że kokos to lek na otyłość 🙂 ma dużo zalet które bardzo nam się podobają, chyba częściej bedziemy musieli sięgać po ten owoc 🙂 a tutaj podsyłam kilka przepisów z kokosem
http://ronddel.blogspot.com/search?q=kokos+przepisy
pozdrawiamy i słoneczej majówki życzymy 🙂
bardzo lubię kokosa pod każdą postacią, chyba nigdy mi się nie znudzi :):) ale nie wiedziałam że ma aż tyle właściwości 🙂 bardzo ciekawy artykuł 🙂 a propo kokosa to zapraszam na przepisy z jego wykorzystaniem
http://oobzarciuch.blogspot.com/search?q=kokosowe
Jak to sie ma jesli chodzi o wiorki kokosowe ? Mam na mysli witaminy i mineraly.
Uwielbiam kokos, zapraszam na kokosowe ciasto cappuccino
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html
Wiorka kokosowe to kokos pozbawiony wody, co można porównać do: owoce świeże – owoce suszone (bardziej kaloryczne ale i większa dawka witamin). Dlaczego niby wiórka kokosowe są pozbawione wszystkiego oprócz błonnika?
Są różne zdania co do wiórków kokosowych. Czytałam wiele źródeł i uzyskałam różne odpowiedzi. Jedni twierdzą, że mają te same witaminy i składniki mineralne co sam miąższ kokosa, a inni, że nic prócz błonnika w nich nie znajdziemy. Dlatego nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie tak, by nie wywołać zamętu w komentarzach.
Ale w jaki sposób jeść tego kokosa ?
Rozłupać, mleko przelać do szklanki lub butelki, a wydrążyć miąższ dodać do sałatki lub jeść sam, jeżeli się lubi. Jest wiele przepisów jak można wykorzystać kokosa 🙂
Można gdzieś kupić dziadek do kokosów, bo mam orzecha, tylko nie wiem jak go rozłupać????
Mój tata zawsze rozłupywał gwoździem i młotkiem. Nie wiem, czy istnieje “dziadek” do kokosa:/
kokos ma te 3 kropki po jednej stronie, tam kokos jest miększy i można tam bez większych trudności wcisnąć nóż, następnie odwrócić i sok będzie ściekać do szklanki. kokosa bez soku można rozłupać młotkiem albo…cisnąć o podłogę
Młotkiem.
Polecam kokosowe domowe Bounty
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/02/domowe-bounty.html
polecam olej z kokosa, idealny do stosowania w kuchni i w kosmetyce, ostatnio bardzo popularny – mozna znalezc wiele rodzajow na ymt24pl to sklep ze zdrowa zywnoscia i naturalnymi kosmetykami
Tuczą: nadmiar węglowodanów, nadmiar białka, nadmiar alkoholu. Tłuszcze nasycone nie tuczą – http://www.stachurska.eu/?p=14560 .
Uwielbiam kokos sam w sobie, ale też wszelkie kosmetyki o zapachu kokosa, to moje zboczenie!
Rewelacja!!!
Polecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie.
Uwielbiam te Twoje merytoryczne wpisy! Zawsze dowiaduję się tylu ciekawych rzeczy.
Swoją drogą ja nie przepadam za zapachem kokosowym, chociaż wszyscy się nim zachwycają.
A mój Marcin nie lubi ciasta z wiórkami kokosowymi 🙂
Bardzo lubię kokosy, ale nigdy nie zdawałam sobie sprawy, że ma aż takie dobre właściwości 😀
ja bardzo lubię kokosowe słodycze itp. Muszę wypróbować oleju kokosowego do smażenia bo póki co tylko kosmetyczne zastosowania u mnie znalazł 🙂
Uwielbiam kokos. Nie wiedziałam, że ma tyle zalet.
Zdecydowanie bardzo lubię, zwłaszcza w wieczornej pielęgnacji preferuję takie “słodkie” zapachy jak kokos czy czekolada. Z niecierpliwością czekam na wpis o olejku kokosowym 🙂
Ooo…uwielbiam kokosa, ostatnio z powodu nietolerancji córki przerzuciliśmy się w dużej mierze na mleka roślinne, w tym na kokosowe -świetnie pachnie jest szalenie zdrowe i przy gotowaniu i pieczeniu świetnie zastępuje UHT krowie 😉