Część druga o sokach. Tym razem o tych zdrowych, mniej spotykanych i niestety też mniej smacznych.
Sok z selera
Prawdziwa bomba zdrowotna. Zawiera:
- Witaminę C- Beta-karoten- Witaminy z grupy B
- Magnez- Fosfor- Żelazo- Wapń- Potas
Działa, jak środek uspokajający. Łagodzi nerwy i odpręża. Dodatkowo działa oczyszczająco na organizm, pomaga wyleczyć zapalenie pęcherza oraz wszelkie dolegliwości żołądkowe. Przyspiesza przemianę materii i wspomaga spalanie kalorii podczas treningu.
Także szklanka soku z selera i na siłownie. Ja osobiście nie lubię tego soku… :/
***
Sok z sałaty
Do wyciskania tego soku najczęściej używa się sałaty rzymskiej. Chociaż sama na początku nie dowierzałam, że coś z tego da się uzyskać. Smak ma dziwny… jak posłodzona woda. A co zawiera?
- Witaminą C- Witaminę E- Witaminę D- Witaminy grupy B
- Beta-karoten- Żelazo- Wapń- Fosfor- Siarka- Mangan- Potas
Jest to kolejny sok, który wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i uspokaja. Ma też pozytywny wpływ na wygląd skóry i włosów.
***
Sok z rzepy
Jeżeli ktoś wypije go samego, to będę pełna podziwu. Najlepiej smakuje w połączeniu z innymi warzywami lub jabłkiem. Czyli czymś, co ma mocny smak. Jak to mówią “gorzki lek najlepiej leczy”, tak i w tym przypadku sok jest bogaty w:
- Witaminę C- Witaminę PP- Witaminy z grupy B
- Jod- Fosfor- Żelazo- Potas- Magnez- Siarkę- Wapń
Główną jego zaletą jest to, że skutecznie oczyszcza organizm i wspomaga pracę wątroby. Dzięki dużej zawartości wapnia wzmacnia kości i przeciwdziała wszystkim chorobą kostnym. Jest też doskonałym lekiem na kaszel i obniżoną odporność.
***
Sok z dyni
Lek na wątrobę. Polecany osobą po chorobach związanych z uszkodzeniem wątroby, ale nie tylko. Warto by piły go też osoby żyjące w ciągłym stresie, nerwusy, a także osoby szykujące się do ważnych egzaminów. Znajdziemy w nim:
- Witaminę PP- Witaminę E- Witaminę C- Witaminy z grupy B- Beta-karoten
- Fosfor, błonnik, magnez, żelazo, potas, wapń, pektyny.
Wspomaga pracę mózgu i zwiększa jego odporność na stres. Wspomaga regenerację wątroby i reguluje jej pracę. Jeżeli ktoś lubi dynie, polubi się też z tym sokiem:)
***
Mam nadzieję, że się Wam przydadzą te informację w planowaniu diety. Takie soki niepozorne, a mogę nam trochę pomóc w codziennym funkcjonowaniu.
W dzisiejszej notce wymieniłam soki-leki, które w większym stopniu wpływają na nasze zdrowie i leczą choroby lub wspomagają leczenie. Starczy osiem soków na razie:) Zakańczamy tą serię!
Ciekawi mnie, czy piliście sok z sałaty? Taki dosyć niespotykany, prawda?
Pozdrawiam Kochani!P.S. Tworząc wpis wspomagałam się „Poradnikiem Zdrowie”.
JEDZENIE = ŻYCIE! ***** (SOKI TAKŻE).
PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.
WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.
A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.
Z tych wszystkich najchętniej spróbowałabym soku z dyni :p
chciałabym mieć wyciskarkę do soków, chociaż chyba na sok warzywny bym się nie skusiła 😛
Ja również wolę owocowe. A marchewka jest moim numerem jeden 🙂
Moja przyjaciółka często pije sok z sałaty i awokado i mówi, że to dobre 🙂
Uwielbiam soki 🙂 takie wyciskane w domu są najlepsze 🙂 jak widać prawie każde warzywo/owoc można wykorzystać.
Choć jestem wielką fanką soków to o soku z sałaty nigdy nie słyszałam,a le już wiem, że muszę go spróbować 🙂
Nie miałam pojęcia, ze można zrobić sok z sałaty 🙂
No sokiem z sałaty to mnie zaskoczyłaś kochana bardzo. W życiu takiego nie piłam, ba nawet nie miałam pojęcia, że można wycisnąć coś z sałaty tak naprawdę 🙂
Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje sok z dynii. Może niedługo go sobie zrobię i podzielę się wrażeniami 😀
Ale rzeczywiście nigdy nie słyszałam o soku z sałaty :))
Witam! Zapraszam wszystkich chętnych do udziału w konkursie, w który jest do wygrania bon na kosmetyki o wartości 500 zł!. Aby wziąć udział w losowaniu wystarczy zarejestrować się na stronie: http://skroc.pl/8568e
Przedstawione warzywa, wolałabym raczej skonsumować tak o! Bez robienie soku 🙂 Jako dziecko, jeździłam z dziadkiem na pole wyrywać rzepę i pamiętam, że w domu ją jadłam i była dobra, trochę jak rzodkiewka 🙂
Nie piłam nigdy takich soków. Chętnie spróbowałabym soku z dyni.
Sokiem z sałaty jestem zaskoczona 🙂 fanką selera nie jestem, więc pewnie nie przypadłby mi do gustu, ale dynię uwielbiam i na pewno spróbuję.