Wyciskamy soki!- część II

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Część druga o sokach. Tym razem o tych zdrowych, mniej spotykanych i niestety też mniej smacznych. 

Sok z selera

celery-318168_640

Prawdziwa bomba zdrowotna. Zawiera:

  • Witaminę C- Beta-karoten- Witaminy z grupy B
  • Magnez- Fosfor- Żelazo- Wapń- Potas

Działa, jak środek uspokajający. Łagodzi nerwy i odpręża. Dodatkowo działa oczyszczająco na organizm, pomaga wyleczyć zapalenie pęcherza oraz wszelkie dolegliwości żołądkowe. Przyspiesza przemianę materii i wspomaga spalanie kalorii podczas treningu.

Także szklanka soku z selera i na siłownie. Ja osobiście nie lubię tego soku… :/

***

Sok z sałaty

greenery-604200_640

Do wyciskania tego soku najczęściej używa się sałaty rzymskiej. Chociaż sama na początku nie dowierzałam, że coś z tego da się uzyskać. Smak ma dziwny… jak posłodzona woda. A co zawiera?

  • Witaminą C- Witaminę E- Witaminę D- Witaminy grupy B
  • Beta-karoten- Żelazo- Wapń- Fosfor- Siarka- Mangan- Potas

Jest to kolejny sok, który wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i uspokaja. Ma też pozytywny wpływ na wygląd skóry i włosów.

***

Sok z rzepy

turnip-318148_640

Jeżeli ktoś wypije go samego, to będę pełna podziwu. Najlepiej smakuje w połączeniu z innymi warzywami lub jabłkiem. Czyli czymś, co ma mocny smak. Jak to mówią “gorzki lek najlepiej leczy”, tak i w tym przypadku sok jest bogaty w:

  • Witaminę C- Witaminę PP- Witaminy z grupy B
  • Jod- Fosfor- Żelazo- Potas- Magnez- Siarkę- Wapń

Główną jego zaletą jest to, że skutecznie oczyszcza organizm i wspomaga pracę wątroby. Dzięki dużej zawartości wapnia wzmacnia kości i przeciwdziała wszystkim chorobą kostnym. Jest też doskonałym lekiem na kaszel i obniżoną odporność.

***

Sok z dyni

autumn-2905_640

Lek na wątrobę. Polecany osobą po chorobach związanych z uszkodzeniem wątroby, ale nie tylko. Warto by piły go też osoby żyjące w ciągłym stresie, nerwusy, a także osoby szykujące się do ważnych egzaminów. Znajdziemy w nim:

  • Witaminę PP- Witaminę E- Witaminę C- Witaminy z grupy B- Beta-karoten
  • Fosfor, błonnik, magnez, żelazo, potas, wapń, pektyny.

Wspomaga pracę mózgu i zwiększa jego odporność na stres. Wspomaga regenerację wątroby i reguluje jej pracę. Jeżeli ktoś lubi dynie, polubi się też z tym sokiem:)

***

Mam nadzieję, że się Wam przydadzą te informację w planowaniu diety. Takie soki niepozorne, a mogę nam trochę pomóc w codziennym funkcjonowaniu. 

W dzisiejszej notce wymieniłam soki-leki, które w większym stopniu wpływają na nasze zdrowie i leczą choroby lub wspomagają leczenie. Starczy osiem soków na razie:) Zakańczamy tą serię!

Ciekawi mnie, czy piliście sok z sałaty? Taki dosyć niespotykany, prawda?

Pozdrawiam Kochani!P.S. Tworząc wpis wspomagałam się „Poradnikiem Zdrowie”.  

14 thoughts on “Wyciskamy soki!- część II

  1. JEDZENIE = ŻYCIE! ***** (SOKI TAKŻE).

    PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
    Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

    WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
    Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

    A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
    Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.

  2. No sokiem z sałaty to mnie zaskoczyłaś kochana bardzo. W życiu takiego nie piłam, ba nawet nie miałam pojęcia, że można wycisnąć coś z sałaty tak naprawdę 🙂

  3. Przedstawione warzywa, wolałabym raczej skonsumować tak o! Bez robienie soku 🙂 Jako dziecko, jeździłam z dziadkiem na pole wyrywać rzepę i pamiętam, że w domu ją jadłam i była dobra, trochę jak rzodkiewka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *