Witamina C- zdrowie i młodość w kapsułce

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Witamina C, a dokładniej kwas askorbinowy, jest silnym antyoksydantem. Niestety nasz organizm nie potrafi sam jej produkować, a rola tej witaminy w naszym organizmie jest naprawdę ważna.

Gdy łapie nas przeziębienie i odczuwamy spadek odporności sięgamy po witaminę C. W takich momentach jej głównym zadaniem jest zniwelowanie bakterii, które atakują nasz organizm i podwyższenie odporności na kolejne ataki. Ale dzisiejsza bohaterka ma o wiele więcej zalet.

Jędrna skóra, mocne kości, wysoka odporność, lepsza kondycja, szybsze gojenie się ran- to właśnie daje nam obecność witaminy C w organizmie. Dzienna dawka dla zdrowej osoby dorosłej wynosi od 70 do 100 mg. Podczas osłabionej odporności organizm potrzebuje ok. 160 mg witaminy C, by móc walczyć z wirusami.

Witamina C nie tylko działa od wewnątrz, ma również całkiem spory wpływ na wygląd naszej skóry:

  • Opóźnia powstawanie pierwszych oznak starzenia
  • Ujędrnia i napręża skórę
  • Działa tonizująco i wysusza niedoskonałości
  • Rozjaśnia przebarwienia i blizny potrądzikowe
  • Dodaje skórze blasku
  • Przyspiesza regenerację naskórka i gojenie się ran

Można ją spotkać w kosmetykach i pożywieniu. Najczęściej jest dodawana do serii kosmetyków dla osób 25+ i więcej, jako składnik przeciwzmarszczkowy.

Jeżeli chodzi o pożywienie, najwięcej jej znajdziemy w owocach i warzywach. W produktach pochodzenia zwierzęcego jest jej znikoma ilość. 

Oto produkty zawierające najwięcej witaminy C w 100g:

1. Dzika różawild-rose-429794_640 1700 mg
2. Czarna porzeczka

blackcurrant-219775_640

183 mg
3. Natka pietruszkiparsley-497195_640 178 mg
4. Czerwona paprykapaprika-671811_640 144 mg

5. Chrzan4445

114 mg
6. Brukselkabrussels-sprouts-74321_640 94 mg
7. Brokułyvegetables-673181_640 83 mg
8. Szpinakreal-spinach-73911_640 70 mg
9. Truskawkistrawberries-272812_640 68 mg
10. Kiwikiwifruit-400143_640 60 mg

W 100g cytryny znajdziemy 50mg witaminy C, a 100g pomarańczy zawierają 49 mg. Dlatego nie załapały się do wielkiej 10:) 

Niedobór witaminy C w organizmie może prowadzić do:

  • szkorbutu i chorób dziąseł
  • osteoporozy 
  • uszkodzenia naczyń krwionośnych
  • spowolnionego gojenia i odnawiania się ran
  • osłabienia wydolności fizycznej
  • zaburzeń neurologicznych
  • nadczynności tarczycy

Witaminę C jest ciężko przedawkować, ponieważ jest ona wydalana z moczem. Jeżeli jednak weźmiemy jej za dużo, możemy odczuwać nudności, niepokój, może pojawić się biegunka, a na skórze wysypka.

Oto owa witaminka, której obecność tak często podkreślam. Mam nadzieję, że wpis Wam przybliżył witaminę C i dowiedzieliście się czegoś nowego. Z chęcią poczytam w jaki sposób dostarczacie ją do swojego organizmu i czy o niej nie zapominacie:) Napiszcie mi również co Wy wiecie o tej witaminie.

Pozdrawiam!

Absurdalna 

40 thoughts on “Witamina C- zdrowie i młodość w kapsułce

  1. A gdzie na liście Rokitnik? Wg. światowych norm ma 2 miejsce na świecie po dziekiej rózy,wyprzedza acerole( która też sie nie załapała na liste a powinna być 3 w rankingu i też zapomniana) a tu nawet nie wspomniany a rośnie przecież w naszym klimacie na 100gr ma 1100 do 1500 mg witaminy C.

  2. Cytrusy mają dużo witaminy C,ale te dojrzewające na drzewie,w słońcu.A te kupione u nas w sklepie zrywane są zielone i dojrzewają w transporcie i w magazynach,mają tyle tej witaminy co kot napłakał.Gdyby były zerwane dojrzałe to by zgniły zanim by się znalazły na półce w sklepie…mimo,że są mocno spryskane.
    Mój znajomy pracuje we Włoszech przy zbiorze cytrusów i mówi “człowieku ja się tego boję wziąć do ręki w rękawicach,a nie dopiero,żeby to jeść…bo widzę jak i czym to jest pryskane”.

  3. farmazony , już dawno jest udowodnione, że witamina C, znana nam w tabletkach, wcale nie pomaga nam na nic ! jedynie naturalna witamina C, lewoskrętna.

    1. witamina C jest bezcenna dla organizmu,ale musimy ją sami dostarczyć do organizmu,ta z apteki jest do niczego,najlepsza wit.C to kwas askorbinowy w czystej postaci do analizy CZDA w proszku,ale w aptece jej nie kupisz bo to żaden interes dla firm farmaceutycznych…

  4. Jeżeli witamina C, to tylko naturalna, bioorganiczna, lewoskrętna. Syntetyczny kwas askorbinowy (z apteki), tzw. E300, wchłania się w bardzo niewielkich ilościach, zakwasza i zaśmieca organizm powodując zwiększenie ryzyka powstania chorób nowotworowych. Osobiście stosuję witaminę C ze sproszkowanej gorzkiej pomarańczy oraz kiełków gryki. Od czterech miesięcy w dawce 2000mg dziennie w odstępach 1-2 godz. po 200mg. Dzięki temu schudłem ze 103 do 86 kg przy wzroście 188 cm.

  5. wazne zeby zażywac tzw c1 c2….chodzi o to ze sama czysta witamina jest oczywiscie ta sama witamina co w owocach i wazywach ale sama sie bardzo kiepsko wchłania a przez to słabo działa…te c2 to poprostu som bioflawonoidy, podobnie jest z tokoferolami -systetyczna witamina E, w naturze moze byc tak ze w jakism tam oleju np z czarnuszki wystepuje az 16 rodzajów tokoferoli i porowanie dzialania z ta sysntetyczna ktora jest 1 jest po prostu bez porównania…

    1. Pomieszanie z poplątaniem 🙁 Owszem, witamina E to cały wachlarz związków (tokoferole i tokotrienole) – ale witamina C jest tylko jedna (kwas askorbinowy). Nie ma żadnego “c2”. Bioflawonoidy to oddzielne związki, które oczywiście też są przydatne dla zdrowia, ale nie muszą być spożywane razem z witaminą C. A wszystkie te opowieści o “słabym wchłanianiu” to propaganda sprzedawców sprzedających suplementy zawierające wit C z róży czy aceroli, które są sporo droższe od witaminy syntetycznej.
      PS. Do autorki bloga – sorry, ale 160 mg witaminy C ma dokładnie taki wpływ na przeziębienie, jak skakanie na jednej nodze. Jej działanie lecznicze ujawnia się dopiero w dawkach co najmniej kilkugramowych.

  6. Z ta witamina C to nie jest tak jak nam mowia. Jak bym miala brac tak male ilosci to nigdy bym sie nie wyleczyla z niczego a zaznaczam ze jestem ogromna ale to ogromna fanka witminy C. Tak sie sklada ze wyleczylam zdiagnozowane ostre zapalenie pluc u siebie. Lekarz zapisal 2 rozne antybiotyki ( nie pomagaly i rozpieprzyly mi tylko watrobe wiec po 2 dniach przerwalam kuracje i przeszlam na ‘swoja’. Bralam 20 gram liposomalnej witaminy C co godzine przez dobe. Juz po pierwszych 3h wstalam z lozka i moglam oddychac. A po 24h bylam calkowicie wyleczona. Nic poza witamina C ( i swiezo wyciskanymi sokami) nie przyjmowalam. Witamina c musi byc podawana z bioflawonoidami by dzialala na maxa) Moj lekarz jest zdziwiony. Poszukajcie raportu Klemmera. Nadal przyjmuje 12 gram dziennie, Jestem 4 dni po wyleczeniu. Pozdrawiam

  7. Ha! tą cytryną to mnie zaskoczyłaś 🙂 Wiedziałam, że np. porzeczka czy pietruszka mają jej dużo, ale, że więcej niż cytryna? 🙂 Absurdalna bawi i uczy 🙂 Dzięki za kolejny bardzo fajny i przydatny wpis 🙂

  8. Ja również bardzo lubię wszystkie wymienione przez Ciebie warzywa i owoce. Poza tym, sama doświadczyłam, że wit.C dobrze robi mojej skórze:)

  9. Nie wiedziałam, że niedobór witaminy C powoduje nadczynność tarczycy. Sama mam niestety niedoczynność. Warto wiedzieć :))
    Świetnie wszystko opisałaś. Bardzo przydatne 🙂

  10. O jej, a zawsze się myśli, że cytruski mają najwięcej witaminy C 🙂 Ja bardzo lubię paprykę, porzeczki, brokuły, truskaweczki (już nie długo! Yupi!) 🙂

    1. Dużo ludzi myśli, że cytrusy mają najwięcej witaminy C, ale niestety, jest to błędne myślenie:) też się nie mogę doczekać tych wszystkich owoców:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *