Często słyszę od ludzi, że papryka jest mało wartościowa, że w większości składa się z wody. Jeżeli ktoś z Was kiedykolwiek w ten sposób pomyślał o papryce, to jest w błędzie. Dzisiaj zamierzam Wam pokazać, że paprykę trzeba jeść, i co najważniejsze: trzeba ją doceniać!
***
Pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Jest to owoc krzewu, do dziś rosnącego jako dzika roślina. Do Europy przywiózł ją Kolumb z jednej ze swoich żeglarskich wypraw. Szybko znalazła swoje miejsce w kuchni, dzięki charakterystycznemu smakowi. Obecnie mamy ponad 200 odmian papryki, różnią się one kształtem (od stożkowatych po okrągłe), kolorem (są papryki czerwone, pomarańczowe, żółte, zielone, a nawet fioletowobrązowe, czy też białe). Najważniejszym jednak czynnikiem jest smak, który je od siebie odróżnia. Można spotkać papryki o słodkim miąższu i o mniej lub bardziej ostrym smaku.
Papryka zawiera ważne dla naszego zdrowia i urody witaminy i minerały:
- Witaminy z grupy B
- WITAMINA C
- Wapń
- Potas
- Żelazo
- Magnez
- Prowitamina A– najwięcej jej znajdziemy w czerwonej papryce
- Witamina E– najwięcej ma papryka zielona i żółta
- Kwas foliowy– najwięcej ma papryka zielona
- Luteina– najwięcej ma papryka żółta
Niewybaczalnym błędem z mojej strony, byłoby nie rozwinięcie tematu zawartej w niej witaminy C. Papryka jest jej bogatym źródłem, ma jej nawet cztery razy więcej niż cytryna. Jeden strąk (mniej-więcej 30 g) pokrywa aż 3/4 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dodatkowo witamina C, którą nas obdarowuje papryka jest najtrwalsza i odporna na wpływ otoczenia. Nie utlenia się pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego paprykę można piec, gotować, odgrzewać i nie straci ona swoich właściwości.
Podsumowując, dzięki zawartości wielu witamin i minerałów papryka:
- Wzmacnia odporność organizmu
- Wzmacnia kości i stawy
- Poprawia kondycję i koloryt skóry
- Działa przeciwstarzeniowo
- Wspomaga prawidłową pracę oka
- Poprawia nastrój
Dodatkowo papryka o ostrym miąższu:
- Wspomaga przemianę materii
- Reguluje proces trawienia
- Zapobiega chorobą układu krążenia
Gdy kupujemy paprykę w sklepie, czy na targu, musimy pamiętać aby wybrać tę największą, bez żadnych plam i w soczystym kolorze. Świeżość strąka można poznać po szypułce, jeżeli jest ona zeschnięta, to znaczy, że jest on już stary. O dojrzałości papryki świadczy jej kolor. Jeśli jest intensywny, to osiągnął maksymalną dojrzałość i wtedy miąższ będzie soczysty i kruchy. Jeżeli są blade, jasnozielone, trzeba dać im czas dojrzeć.
W domu przechowujemy paprykę w pojemniku na warzywa, nie dłużej niż tydzień. Nie wkładamy jej do lodówki, tylko trzymamy w temperaturze pokojowej.
***
A teraz przyznawać się, kto nie lubi papryki? Może macie jakieś swoje ulubione dania z papryką? Ja uwielbiam paprykę w każdym wydaniu 🙂 Czekam na Wasze komentarze:)
Pozdrawiam
Absurdalna
A powiedzcie mi proszę dlaczego nie trzymac papryki w lodowce? Zawsze tak robię i chcialbym wiedziec dlaczego powinienem to zmienic 🙂
Bardzo natomiast podoba mi sie fakt, ze papryke mozna obrabiac na cieplo, bo wolę taką, niż swieżą 🙂 a pieczona w piekarniku jest ekstra 🙂
Ponieważ szybciej więdnie i się psuje:) Jej naturalnym środowiskiem rozwoju są ciepłe kraje, dlatego też w takich warunkach trzeba ją przechowywać. Zimno jej nie służy.
Uwielbiam paprykę,zwłaszcza czerwoną:-),moje ulubione dania z papryką to oczywiście papryka faszerowana mięsem mielonym i tradycyjnie pokrojona na kanapki:-)
Paprykę to ja uwielbiam pod każdą postacią. Czerwoną, ostrą, marynowaną, gotowaną, surową… A czerwona jest moją ulubioną. Dlatego cieszę się, że wskazałaś mi jak sporo witaminek zawiera 🙂
Cieszę się, że mogłam przekazać informacje o jej właściwościach 🙂 Pozdrawiam 🙂
Tak jak Ty uwielbiam paprykę w każdym wydaniu! 😉
Papryka jest pyszna i trzeba ją jeść:D
Właśnie skończyłam obiad- kurczaka w sosie słodko- kwaśnym, oczywiście domowej roboty, a nie ze słoika 🙂
papryka czerwona, papryka żółta, cukinia, marchew, cebula, ananas (świeży), odrobina miodu i soku z cytryny.No i oczywiście kurczak 🙂
Lubię bardzo czerwoną paprykę i często dodaję ją surową pokrojona w paseczki do kanapek- pysznie i zdrowo 🙂
Oj, aż się głodna zrobiłam! Pyszności 🙂
W sałatce greckiej albo nadziewana pieczona jest fantastyczna!!! Kilku dań nie wyobrażam sobie bez papryki 😉
Nadziewana to po prostu cud:) Niektóre dania bez papryki nie istnieją:)
Uwielbiam paprykę, zwłaszcza jako dodatek do kanapek, albo drobno posiekaną w surówkach/sałatkach 🙂
Kolorowo i zdrowo:) Kanapki i sałatki z dodatkiem papryki nie tylko rozpieszczają kubki smakowe, ale również cieszą oczy:)
Paprykę bardzo lubię w wielu wydaniach :).
Ja również, ważne aby była obecna w jadłospisie 🙂