Papryka- drogocenne źródło witamin i minerałów

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Często słyszę od ludzi, że papryka jest mało wartościowa, że w większości składa się z wody. Jeżeli ktoś z Was kiedykolwiek w ten sposób pomyślał o papryce, to jest w błędzie. Dzisiaj zamierzam Wam pokazać, że paprykę trzeba jeść, i co najważniejsze: trzeba ją doceniać!

***

Pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Jest to owoc krzewu, do dziś rosnącego jako dzika roślina. Do Europy przywiózł ją Kolumb z jednej ze 3456swoich żeglarskich wypraw. Szybko znalazła swoje miejsce w kuchni, dzięki charakterystycznemu smakowi. Obecnie mamy ponad 200 odmian papryki, różnią się one kształtem (od stożkowatych po okrągłe), kolorem (są papryki czerwone, pomarańczowe, żółte, zielone, a nawet fioletowobrązowe, czy też białe). Najważniejszym jednak czynnikiem jest smak, który je od siebie odróżnia.  Można spotkać papryki o słodkim miąższu i o mniej lub bardziej ostrym smaku.

Papryka zawiera ważne dla naszego zdrowia i urody witaminy i minerały:

12356

  1. Witaminy z grupy B
  2. WITAMINA C
  3. Wapń 
  4. Potas
  5. Żelazo
  6. Magnez
  7. Prowitamina A– najwięcej jej znajdziemy w czerwonej papryce
  8. Witamina E najwięcej ma papryka zielona i żółta
  9. Kwas foliowy– najwięcej ma papryka zielona
  10. Luteina– najwięcej ma papryka żółta

Niewybaczalnym błędem z mojej strony, byłoby nie rozwinięcie tematu zawartej w niej witaminy C. Papryka jest jej bogatym źródłem, ma jej nawet cztery razy więcej niż cytryna. Jeden strąk (mniej-więcej 30 g) pokrywa aż 3/4 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dodatkowo witamina C, którą nas obdarowuje papryka jest najtrwalsza i odporna na wpływ otoczenia. Nie utlenia się pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego paprykę można piec, gotować, odgrzewać i nie straci ona swoich właściwości.

Podsumowując, dzięki zawartości wielu witamin i minerałów papryka:

  1. Wzmacnia odporność organizmu23456
  2. Wzmacnia kości i stawy
  3. Poprawia kondycję i koloryt skóry
  4. Działa przeciwstarzeniowo
  5. Wspomaga prawidłową pracę oka
  6. Poprawia nastrój

Dodatkowo papryka o ostrym miąższu:

  1. Wspomaga przemianę materii
  2. Reguluje proces trawienia
  3. Zapobiega chorobą układu krążenia

Gdy kupujemy paprykę w sklepie, czy na targu, musimy pamiętać aby wybrać tę największą, bez żadnych plam i w soczystym kolorze. Świeżość strąka można poznać po szypułce, jeżeli jest ona zeschnięta, to znaczy, że jest on już stary. O dojrzałości papryki świadczy jej kolor. Jeśli jest intensywny, to osiągnął maksymalną dojrzałość i wtedy miąższ będzie soczysty i kruchy. Jeżeli są blade, jasnozielone, trzeba dać im czas dojrzeć. 

W domu przechowujemy paprykę w pojemniku na warzywa, nie dłużej niż tydzień. Nie wkładamy jej do lodówki, tylko trzymamy w temperaturze pokojowej. 

***

A teraz przyznawać się, kto nie lubi papryki? Może macie jakieś swoje ulubione dania z papryką? Ja uwielbiam paprykę w każdym wydaniu 🙂 Czekam na Wasze komentarze:)

Pozdrawiam 

Absurdalna

15 thoughts on “Papryka- drogocenne źródło witamin i minerałów

  1. A powiedzcie mi proszę dlaczego nie trzymac papryki w lodowce? Zawsze tak robię i chcialbym wiedziec dlaczego powinienem to zmienic 🙂
    Bardzo natomiast podoba mi sie fakt, ze papryke mozna obrabiac na cieplo, bo wolę taką, niż swieżą 🙂 a pieczona w piekarniku jest ekstra 🙂

    1. Ponieważ szybciej więdnie i się psuje:) Jej naturalnym środowiskiem rozwoju są ciepłe kraje, dlatego też w takich warunkach trzeba ją przechowywać. Zimno jej nie służy.

  2. Uwielbiam paprykę,zwłaszcza czerwoną:-),moje ulubione dania z papryką to oczywiście papryka faszerowana mięsem mielonym i tradycyjnie pokrojona na kanapki:-)

  3. Paprykę to ja uwielbiam pod każdą postacią. Czerwoną, ostrą, marynowaną, gotowaną, surową… A czerwona jest moją ulubioną. Dlatego cieszę się, że wskazałaś mi jak sporo witaminek zawiera 🙂

  4. Właśnie skończyłam obiad- kurczaka w sosie słodko- kwaśnym, oczywiście domowej roboty, a nie ze słoika 🙂
    papryka czerwona, papryka żółta, cukinia, marchew, cebula, ananas (świeży), odrobina miodu i soku z cytryny.No i oczywiście kurczak 🙂
    Lubię bardzo czerwoną paprykę i często dodaję ją surową pokrojona w paseczki do kanapek- pysznie i zdrowo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *