Kto lubi rukolę ręka do góry!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ja jakoś za jej smakiem nie szaleję, chociaż w niektórych odsłonach mi smakuje. 

Rukola, rukola, a cóż to jest? A no roślinka, która należy do grupy warzyw kapustowatych, tak jak brukselka, czy brokuł. Za smak rukoli odpowiadają glukozynolany, które działają antynowotworowo.  Smak ma delikatnie korzenne, ostry, lecz ta ostrość zależy od wieku warzywa- im starsza tym bardziej pikantna. Można ja dodawać do potraw aby zaostrzyć ich smak, jeść na kanapce, dodawać do sosów, a nawet zastępować nią bazylię (dania będą miały ostrzejszy smak).

Rukola jest bogata w wiele minerałów i aminokwasów. Znajdziemy w niej m.in.: 

  • Magnez
  • Żelazo
  • Witaminę C
  • Wapń
  • Kwas foliowy
  • Luteinę
  • Zeaksantynę
  • Aminokwasy siarkowe

Można sobie w domu wyhodować swoją własną rukolę, wystarczy doniczka i nasionka:) Taka mała roślinka, a działa bakteriobójczo, pomaga zapobiegać zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej, wzmacnia kości, poprawia wygląd skóry:) 

Najprostszym daniem, w  którym rukola gra główną rolę jest sałatka. Ja znalazłam w jednej z gazet* przepis na ciekawą sałatkę z serem:) Pamiętajcie, żeby myć rukolę w zimnej wodzie i przed podaniem dokładnie osuszyć. 

Sałatka z serem

  • 1/2 opakowania rukoli
  • 20dag sera pleśniowego (lub mozzarella- w przepisie jest podany pleśniowy, ale mi bardziej smakuje z mozzarellą, dlatego przekształciłam troszkę przepis) 
  • Garść pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • cukier

Rukolę myjemy (o ile nie kupiliśmy umytej :P), dokładnie osuszamy. Pomidorki kroimy na 4 części. Dużą szczyptę cukru i soli mieszamy w soku z cytryny do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Mieszając dodajemy oliwy. Na koniec łączyły rukolę z pomidorkami i pokruszonym serem pleśniowym( ja wybrałam małe kuleczki mozzarelli). Wszystko polewamy stworzonym winegretem:)  

Smacznego:)

Pozdrawiam 

Absurdalna

*Ta gazeta to “Poradnik Zdrowie” z maja tego roku:)

28 thoughts on “Kto lubi rukolę ręka do góry!

  1. Rukolę jadam w miksie sałat 🙂 Nie wiedziałam, że tyle dobroci daje mojemu organizmowi. Po raz kolejny wychodzę od Ciebie z garścią pożytecznych informacji 🙂 Pozdrowionka :*

  2. uwielbiam rukolę, ale połączenie sera z pomidorami, choć pyszne, nie jest właściwe (wywołuje problemy ze stawami). Czy ktoś wie coś na ten temat?

  3. Rukola jest cudna .
    Polecam moją autorska sałatkę:
    1 słoik selera marynowanego – odlać połowę zalewy –
    2-rukola – objętościowo tyle samo ile selera
    3- oliwki zielone lub czarne pokrojone na połówki ( bez pestek )
    Wymieszać wszystko razem z pozostałą zalewą z selera
    Jeść.
    Przepraszam za uwagę o pestkach ale przypomniał mi się mój ukochany tata , który
    absolutnemu kuchennemu ćwokowi(czyli mnie ) wysyłał przepisy na różne różności np.: ” utrzeć dwa jajka z cukrem ( bez skorupek )

  4. Nie tylko rukola, ale tez smaczna jest roszponka. Łatwe są w uprawie, można nawet je uprawiać na balkonie. A jeść można je na różne sposoby.

  5. Najlepsza jest rukola posypana platkami parmezanu . Potrzebujemy do tego obieraczki jak do ziemniakow i skrobiemy dlugie wiorka z bloku parmezanu ktorym pozniej posypujemy salatke . Pycha.

  6. A ja rukole bardzo lubię 😉 Choc na początku nie przepadalam, musiałam się chyba przyzwyczaić do jej smaku, a teraz tylko urozmaica moje przede wszystkim sałatki 😉
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *