Ja jakoś za jej smakiem nie szaleję, chociaż w niektórych odsłonach mi smakuje.
Rukola, rukola, a cóż to jest? A no roślinka, która należy do grupy warzyw kapustowatych, tak jak brukselka, czy brokuł. Za smak rukoli odpowiadają glukozynolany, które działają antynowotworowo. Smak ma delikatnie korzenne, ostry, lecz ta ostrość zależy od wieku warzywa- im starsza tym bardziej pikantna. Można ja dodawać do potraw aby zaostrzyć ich smak, jeść na kanapce, dodawać do sosów, a nawet zastępować nią bazylię (dania będą miały ostrzejszy smak).
Rukola jest bogata w wiele minerałów i aminokwasów. Znajdziemy w niej m.in.:
- Magnez
- Żelazo
- Witaminę C
- Wapń
- Kwas foliowy
- Luteinę
- Zeaksantynę
- Aminokwasy siarkowe
Można sobie w domu wyhodować swoją własną rukolę, wystarczy doniczka i nasionka:) Taka mała roślinka, a działa bakteriobójczo, pomaga zapobiegać zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej, wzmacnia kości, poprawia wygląd skóry:)
Najprostszym daniem, w którym rukola gra główną rolę jest sałatka. Ja znalazłam w jednej z gazet* przepis na ciekawą sałatkę z serem:) Pamiętajcie, żeby myć rukolę w zimnej wodzie i przed podaniem dokładnie osuszyć.
Sałatka z serem
- 1/2 opakowania rukoli
- 20dag sera pleśniowego (lub mozzarella- w przepisie jest podany pleśniowy, ale mi bardziej smakuje z mozzarellą, dlatego przekształciłam troszkę przepis)
- Garść pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- sól
- cukier
Rukolę myjemy (o ile nie kupiliśmy umytej :P), dokładnie osuszamy. Pomidorki kroimy na 4 części. Dużą szczyptę cukru i soli mieszamy w soku z cytryny do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Mieszając dodajemy oliwy. Na koniec łączyły rukolę z pomidorkami i pokruszonym serem pleśniowym( ja wybrałam małe kuleczki mozzarelli). Wszystko polewamy stworzonym winegretem:)
Smacznego:)
Pozdrawiam
Absurdalna
*Ta gazeta to “Poradnik Zdrowie” z maja tego roku:)
Też wolę mozzarellę niż pleśniowy! A rukolę lubię, ale od czasu do czasu i najczęściej z jakimś mięsem z grilla 😉
Rukolę jadam w miksie sałat 🙂 Nie wiedziałam, że tyle dobroci daje mojemu organizmowi. Po raz kolejny wychodzę od Ciebie z garścią pożytecznych informacji 🙂 Pozdrowionka :*
Ja uwielbiam-choć od niedawna. Kiedyś mi nie smakowała, ale teraz mogę jeść jej na kilogramy
uwielbiam rukolę, ale połączenie sera z pomidorami, choć pyszne, nie jest właściwe (wywołuje problemy ze stawami). Czy ktoś wie coś na ten temat?
Pierwsze słyszę… Postaram się popytać o to znajomą dietetyczkę i jeżeli to prawda,to postaram się stworzyć o tym artykuł 🙂 Pozdrawiam
Rukola jest cudna .
Polecam moją autorska sałatkę:
1 słoik selera marynowanego – odlać połowę zalewy –
2-rukola – objętościowo tyle samo ile selera
3- oliwki zielone lub czarne pokrojone na połówki ( bez pestek )
Wymieszać wszystko razem z pozostałą zalewą z selera
Jeść.
Przepraszam za uwagę o pestkach ale przypomniał mi się mój ukochany tata , który
absolutnemu kuchennemu ćwokowi(czyli mnie ) wysyłał przepisy na różne różności np.: ” utrzeć dwa jajka z cukrem ( bez skorupek )
Wstretna, jesc trwae tylko dla pozormego zdrowia, blee.
Polecam do twojego przepisu jeszcze posypać rukolę prażonym słonecznikiem na palelni oraz pokrojonego, syszonego pomidora ze słoiczka.
Naprawdę smaczne : ))
Koniecznie muszę spróbować 🙂 Dziękuję za podpowiedź 🙂
Wartościowe informacje, a do siebie zapraszam na wyrób domowych serów http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
Uwielbiam rukolę za jej orzechowy pikantny smak, ale u mnie póki co, kolorowa sałatka z fetą 🙂
http://bulkazchlebem.pl/kolorowa-salatka-z-feta
ja lubię rukolę! zapraszam na flądrę z rukolą i oliwkami!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/fladra-z-rukola-i-oliwkami.html
Zrobiłam się głodna 😀
Nie tylko rukola, ale tez smaczna jest roszponka. Łatwe są w uprawie, można nawet je uprawiać na balkonie. A jeść można je na różne sposoby.
Dobrze przyrządzona rukola jest bardzo smakowita. Podobnie jest ze szpinakiem, polecam sałatkę z młodego szpinaku: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/43-100032-salatka_z_mlodego_szpinaku.html
Ja lubię 🙂 Zresztą wszystkie zieleniny. Mistrzami w tej kwestii są Gruzini. Jedzą potężne ilości estragony, pietruszki, kolendry, bazylii, kopru… Zielone łodygi leżą na półmiskach na stole. Je się je całymi garściami. Więcej o Gruzji tu: http://gruzja-turystyka.blogspot.com/
Najlepsza jest rukola posypana platkami parmezanu . Potrzebujemy do tego obieraczki jak do ziemniakow i skrobiemy dlugie wiorka z bloku parmezanu ktorym pozniej posypujemy salatke . Pycha.
Uwielbiam rukolę !!! Zapraszam na sałatkę z rukolą i camembertem , pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/06/saatka-z-rukola-gruszka-i-camembertem.html
Lubię, to prawie jak zamiennik sałaty 😉
szczerze powiem że rukoli nigdy nie jadłam, ale przekonałaś mnie do niej tym artkułem i teraz jak będe robić obiad to będzie sałatka z dodatkiem rukoli 🙂 a propo sałatek polecam moje obiadowe propozycje
http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/Sur%C3%B3wki%20i%20sa%C5%82atki?max-results=15
A ja rukole bardzo lubię 😉 Choc na początku nie przepadalam, musiałam się chyba przyzwyczaić do jej smaku, a teraz tylko urozmaica moje przede wszystkim sałatki 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
Uwielbiam rukolę !!! Zapraszam na sałatkę z rukolą, gruszką i camembertem ,pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/06/saatka-z-rukola-gruszka-i-camembertem.html
No powiem, że brzmi przepysznie! 😀
Koniecznie muszę spróbować! Dziekuje za przepis 😉
lubię rukolę 🙂
ps. a u mnie? DELIKATNIE PASTELOWO I FASHIONOWO;)
Lubię rukolę. Na pewno skorzystam z przepisu, ale bardzo nie lubię sera pleśniowego i chyba też wykorzystam do tego mozzarellę.
A ja myslałam że rukola to rodzaj sałaty ;P Lubięęęę bardzo ;)))
Nie lubię.. Nie smakuje mi to zielsko.. Generalnie dla mnie rukola smaku nie ma 😀
Jak rukola to nie moze sie obejsc bez salatki
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/saatka-z-rukola-i-oliwkami.html