Nic tak na nas dobrze nie wpłynie, jak naturalny, pełen witamin lek od Matki Natury. Pewnie się zastanawiacie, o czym ta Absurdalna znowu pisze:) Już mówię -o czosnku. Dzisiaj właśnie jego właściwości chciałabym Wam wymienić. A ta roślina ma się czym pochwalić.
Najpierw zacznę od wymienienia, co znajdziemy w jednym ząbku czosnku:
- Związki flawonoidowe
- Aminokwasy
- Saponiny
- Witaminy: B1, B2, PP, C
- Prowitaminę A
- Potas
- Wapń
- Magnez
- Kobalt
- Chrom
- Nikiel
- Siarczki
- Allicyna
Te dwa ostatnie odpowiadają za ostry smak czosnku. Tyle właściwości w tak małej roślince. Jedząc jeden ząbek czosnku dziennie, szybko zaobserwujemy jego pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Najzdrowszy jest oczywiście czosnek surowy, lecz wiadomo, że jego zapach i ostry smak może odstraszyć, dlatego można go zastąpić preparatami, w których czosnek jest głównym składnikiem oraz olejem czosnkowym.
Czosnek jest rośliną pochodzącą z Azji i ma około 700 odmian. Jego właściwości wspierają ludzki organizm już od ok.5000 lat. Roślina ta pomaga na:
- Podwyższone ciśnienie- dzięki temu, że powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych i hamuje enzym ACE, który odpowiada za zaburzenia ciśnienia krwi.
- „Odrobacza”- działa silnie bakteriobójczo, dzięki czemu jest idealną bronią w walce z owsikami, glistami ludzkimi, a nawet tasiemcami.
- Blokuje rozwój choroby- olejki eteryczne w czosnku są przepełnione związkami siarki, które działają, jak antybiotyk. Nie pozwalają rozwijać się wirusom chorobotwórczym, a także niebezpiecznym bakteriom takim jak: gronkowiec złocisty, paciorkowiec, pałeczek okrężnicy i otoczkowców. W przeciwieństwie do chemicznych antybiotyków, nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej.
- Ratuje w niestrawności- czosnek przyspiesza wydzielanie żółci i wspomaga pracę jelit, dzięki czemu usprawnia pracę układu trawiennego i nie dopuszcza do powstania wzdęć.
- Zapobiega zakrzepom- ta roślinka chroni nas przed zawałem i udarem, dzięki swoim właściwością rozkurczającym naczynia krwionośne. Regularne spożywanie czosnku uelastycznia naczynia krwionośne.
- Działa odmładzająco- ogromna ilość antyutleniaczy zwalcza wolne rodniki i nie dopuszcza powstaniu nowych, Dzięki czemu skóra jest bardziej jędrna, zdrowsza i dłużej pozostaje młoda. Ma również zbawienny wpływ na cerę trądzikową.
Ciekawostka!
Chcesz mieć piękną i gładką cerę? Przemywaj ją wodą, w której przez 15 minut moczyły się rozgniecione ząbki czosnku:)
*****
I na koniec przepis na nalewkę czosnkową, która pomoże obniżyć ciśnienie i cholesterol, zadziała przeciwmiażdżycowo i pomoże w bólach reumatycznych:
100g rozdrobnionego czosnku zalej ½ litra czystej wódki. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na 10 dni, co jakiś czas wstrząśnij. Po tym czasie przecedź nalewkę i przechowuj w lodówce. Stosuj 10-20 kropli w ¼ szklanki wody przez miesiąc. Po takiej kuracji należy zrobić kilkutygodniową przerwę.
*****
Pamiętajcie! Jedzcie dużo czosnku! Dodawajcie go do mięs, sałatek i innych potraw! Nie ważne w jakiej formie : surowy, granulowany, czy w postaci oleju. Ważne żeby był obecny w Waszej diecie.
Pozdrawiam!
Absurdalna
Nie najlepszy, ale za to bardzo skuteczny 🙂
Rewelacja 🙂 ile możemy wykorzystać naturalnych składników w codziennej pielęgnacji. Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://cosmeliness.blogspot.com/
Dobrze, że tak często sięgam po czosnek 😉 Żałuję jednak, że moja babcia zna go jedynie pod postacią lekarstw, ale na co dzień unika, bo źle jej się kojarzy. :p
Bardzo interesujący wpis 🙂 Całe szczęście, że uwielbiam, a wręcz kocham czosnek 😉
Tylko trzeba pamiętać że z czosnkiem nie można przesadzać 🙂 bo w drugą stronę może wywołać niezbyt przyjemne skutki i starajmy się kupować polski czosnek, a nie te chińskie coś:) pozdrawiam !
O matko! tonik i nalewka?! Ile zastosowan ma ten czosnek… Kurcze ja nie za bardzo lubie niestety ;( Przejdzie ewentualnie sos czosnkowy, albo taki granulowany przy gotowaniu, ale to i tak w śladowych ilościach. A wszyscy u mnie w domu wręcz go uwielbiają, podziwiam ich jak przy jakiejś grypie wcinają kanapki z masłem i czosnkiem.. ja bym nie dała rady ;P
Hmm, bardzo ciekawe 😉 Mi zawsze dziadek opowiada o zbawiennych właściwościach czosnku, ale tym tonikiem to mnie zaskoczyłaś, z chęcią wypróbuję w wolnej chwili ;D
Jem czosnek gdy jestem przeziębiona, wiem że jest zdrowy, ale o niektórych jego właściwościach nie wiedziałam. W takim razie muszę biec do sklepu po czosnek i zacząć kurację 😉
Wiedziałam, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem, ale tym czosnkowym “tonikiem” zupełnie mnie zaskoczyłaś. Muszę wypróbować 😀
Ciekawe informacje. 😉
Ciekawe czosnkowe informacje. Ja dodaję czosnek do mikstury na przeziębienie. Justynko wyręczyłaś mnie. :i
Bardzo lubię czosnek, jednak nie mogę go jeść w dużych ilościach, ponieważ mam po nim problemy z drogami rodnymi :/ Nawet ginekolog mi powiedział, że z czosnkiem, jak z antybiotykami, należy uważać 😉
Bardzo dobry post 🙂
Uwielbiam czosnek i dodaję go praktycznie do wszystkiego (sałatki, mięsa, jajecznica, sosy). Ma bardzo specyficzny smak i nadaje potrawom ostrości 😉 Teraz wiem, że słusznie używam go aż tak wiele ;P