Dzisiaj chciałam Wam opowiedzieć trochę o właściwościach upiększających płatków owsianych, dlaczego warto je jeść oraz podać przepis na zdrowe śniadanie: sałatkę piękności Heleny Rubinstein, założycielki firmy kosmetycznej Helena Rubinstein Inc. Taką właśnie sałatkę podawała jako pierwszy etap zabiegów w swoim salonie piękności.
Płatki owsiane to najlepszy i najzdrowszy wybór na śniadanie. Nie są w żaden sposób przetworzone- powstają z ziaren owsa pozbawionych twardej zewnętrznej osłony. Są bogate w białko i łatwo przyswajalne tłuszcze. Owies działa przeciwcholesterolowo, dzięki zawartości beta glukanu, czyli rozpuszczalnego rodzaju błonnika, który wchłania zły cholesterol. Dodatkowo owies stabilizuje poziom cukru we krwi, ma właściwości prebiotyczne, wspomaga rozkład dobrych bakterii, co wspomaga pracę jelita grubego oraz wzmacnia odporność. Dzięki temu, że ma niski indeks glikemiczny stopniowo uwalnia energię do krwiobiegu. Zawarty w płatkach owsianych kwas oleinowy chroni nas przed nowotworami! Te płatki powinny jadać osoby, które chcą schudnąć i zachować idealną figurę, ponieważ dają one długotrwałe uczucie sytości. Płatki owsiane zawierają również: Wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B (w tym witaminę B6, która wpływa na pamięć i koncentracje) oraz witaminę E, która ma dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Dlatego właśnie warto jeść płatki owsiane w każdej postaci: począwszy od tradycyjnych owsianek aż do panierki z drobno zmielonych płatków owsianych.
SAŁATKA PIĘKNOŚCI
SKŁAD:
- 2 łyżki płatków owsianych
- łyżeczka miodu
- kilka siekanych orzechów włoskich
- 6 łyżeczek mlek lub jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- jabłko
WYKONANIE:
Płatki zalej na noc 4 łyżkami zimnej przegotowanej wody. Rano dodaj miód, mleko lub jogurt, orzechy, sok z cytryny i jabłko. Można wzbogacić sałatkę owocami sezonowymi i pestkami dyni.
Smacznego:)
Pozdrawiam
Absurdalna
P.S. Zdjęcie pochodzi ze strony vegepack.pl
ten przepis znam od 30 lat , kiedys go tez stosowałam , polecam
U mnie zawsze stoi pod ręką szklany pojemnik z mieszanką płatków owsianych z otrębami, które za każdym razem wzbogacam w ulubione dodatki (suszone śliwki, orzechy, słonecznik, …), a w lodówce mam domowy jogurt naturalny. Połączenie jednego z drugim to idealne rozwiązanie na śniadanie i na każdą inną porę dnia.
Ja polecam także orkisz, który zyskuje u Nas coraz więcej zwolenników.
http://www.ciam.pl/zywnosc-zboze/zywnosc-czy-wiesz-dlaczego-warto-jesc-orkisz
świetny pomysł 🙂 zobacz też moje domowe batoniki musli
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/musli-domowe.html
miód podgrzany powyżej 42 stopni C jest toksyczny! Dlatego żywność poddawana obróbce termicznej zawierająca mód jest niezdrowa.
Po prostu traci swoje wartości, na pewno nie otrujesz się nim, nie strasz toksycznością
O tak jadłam płatki owsiane co dzień w wakacje, są bardzo dobre, tak samo otręby ale przy nich trzeba pilnować żeby pić dużo wody mineralnej
Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia.
Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne śniadanie a co najważniejsze jest to dla każdego.
Polecam zdrowe, smaczne odżywianie, (zdrowesniadanie.info/gberes ; idealnafigura.com/gberes) dające witaminy i energię
Przepis OK, poza jednym podstawowym błędem: miód dodajemy wieczorem!!! Właściwości miodu prosto ze słoika są zerowe!!! Miód musi się rozpuścić w wodzie i stać ok. 6-8 godzin i dopiero wtedy należy go spożywać.
Uwielbiam płatki owsiane na śniadanie, polecam przepis na pyszne ciasteczka owsiane z mąki razowej ,pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/02/ciasteczka-owsiane-z-czekolada-i.html
pychotka 🙂
zapraszam również na opowieść o oregano 🙂
http://oobzarciuch.blogspot.com/p/oregano_20.html
pozdrawiam!
pyszne:) polecam też owsiankę z cynamonem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/owsianka-z-cynamonen.html
Uwielbiam płatki owsiane! Jako dodatek do śniadania, deseru, lunchu i kolacji 😉 Po prostu od kilku tygodni jem je non stop i zauważyłam, że włosy są zdrowsze i bardziej lśniące. 😉
Komentuję raz jeszcze 🙂 Po pierwsze, gratuluję, bo byłam dzisiaj na Facebook i mam polubiony profil blog.pl, patrzę, post o płatkach owsianych na mojej głównej stronie, pomyślałam: Hmm, widziałam to już gdzieś. Patrzę dalej, a to Twój post! 🙂 Nie wiem jak się to robi, żeby tam być, ale super!
A druga sprawa, nie wiem jak to jest z komentarzami, czy jak piszesz u mnie, to wchodzisz sprawdzić czy Ci odpisałam, czy powinnam tu odpisywać. Lubię interakcję między bloggerami i jak ktoś mi zostawia komentarz, lubię odpowiadać 😉 To tylko tyle, Pozdrawiam 🙂
Sałatka-musli! Najlepsiejsze na świcie! 🙂
Mhmm, brzmi wyśmienicie i chętnie bym spróbowała, ale najpierw muszę głębiej poszperać w internecie 😉 Nie żebym za wiele wymagała, ale w dzisiejszych czasach, gdy podaje się jakiekolwiek informacje na temat żywności, warto jest zamieścić krótką informację o alergenach 🙂 Wiadomo, czym płatki owsiane są, każdy widzi, ale ja na przykład jestem uczulona na gluten i nie wiem, czy jest on w składzie owsa. 🙂 Ale poza tym świetny przepis 😉
Zapraszam do siebie, wreszcie nowy post 😉
o ile mi wiadomo płatki owsiane nie mają glutenu
Uwielbiam takie sałatki 🙂 Zwykle rano do jogurtu wsypuje 2 łyżki otrębów owsianych, łyżeczkę miodu jakieś owocki i śniadanie gotowe 😀
Pozdrawiam!
Na pewno skorzystam z przepisu. Pozdrawiam 😉
Mmmm mniamm;) Jadłam wcześniej owsiankę,ale mi się przejadła. Może znowu zacznę.:)
Śniadania na bazie płatków owsianych zacząłem jeść by obniżyć poziom cholesterolu. Przy okazji, dodając także cynamon, obniżyłem sobie cukier.
Pozostałe składniki też mają wiele dobroczynnych właściwości.
mmm. pysznieeee 😉 takie śniadanka często goszczą u mnie w menu, dynię uwielbiam i kiedy tylko mam to dodaję, tak samo pestki słonecznika. Nie ma dla mnie lepszego śniadania! Zdrowe, pożywne i daje energię na początek dnia.
Płatki i otręby to świetny dodatek do muesli, koktajli i jogurtów! Pyszne, zdrowe i jak widać bardzo odżywcze 😉 Pycha!
oj tak nie ma jak musli 🙂
zobacz przepis mojej mamy na musli z jabłkami
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/musli-z-jabkami.html